Pametna hiša; udoben in varčen dom

Pametna hiša je hiša, v kateri so nameščene pametne inštalacije, namenjene avtomatizaciji različnih hišnih sistemov – varnostni sistem, varčevalni sistem (ogrevanje, hlajenje, poraba elektrike), sistem namenjen udobju (razsvetljava, senčila, vklop glasbe, odpiranje/zapiranje oken). Emundia pametna hiša (https://www.emundia.si/dom/pametna-hisa) vam ponuja vgradnjo pametnega sistema in vam olajša vsakodnevno bivanje in izboljša kakovost življenja.

pametna hiša

Kako se navadna hiša spremeni v pameten dom

Pametna hiša je v osnovi navadna hiša, ki ji dodamo inteligenco – vgradimo sistem elektronskega upravljanja, ki omogoča avtomatski nadzor nad številnih funkcij v vašem domu ter na tak način močno olajša bivanje in optimizacijo. Pametna električna inštalacija med sabo poveže različne nadzorne sisteme vašega doma, jih uskladi ter s tem poskrbi za njihovo sinhrono delovanje. Upravljanje sistema je enostavno, primerno za vsakega uporabnika, tudi tistega tehnološko manj veščega.

  • Upravljanje s pametnim telefonom – je kot nekakšen daljinec za vašo hišo. Omogoča vam interaktivno dejavnost in dinamično pridobivanje povratnih informacij. Kot bi se pogovarjali z vašo hišo.
  • Upravljanje z računalnikom, preko spletne povezave – omogoča vam nadzor nad stanjem ogrevanja, zapiranje vrat, odpiranje oken, vklop/izklop razsvetljave, spremljanje varnostnih kamer

Najpogosteje se za vgradnjo uporablja pametna električna inštalacija EIB/KNX, trenutno vodilni sistem, ki ga je moč še dodatno nadgraditi. Pri izbiri pametnega sistema za vašo hišo morate biti pozorni na skladnost z evropskim in mednarodnim sistemom, saj gre za standardizirane sisteme, ki ob neskladnostih ne bodo delovali. Ko se boste torej  odločali za investicijo v to pametno tehnologijo, se zato ni odveč posvetovati s strokovnjakom na tem področju.

Investicija v pametno elektroinštalacijo je kar visoka, se pa vložek skozi čas uporabniku povrne, ravno na račun optimizacije sistemov, ki jih ta tehnologija omogoča. Je pa vložek v tak sistem dolgoročen – življenjska doba pametne hiše je namreč kar 30 let, nato pa je potrebno sistem nadgraditi. Vedno več ljudi se spogleduje z idejo o domu, ki dela za in namesto vas – privoščite si dom, ki bo točno vedel kaj v danem trenutku potrebujete.