Vinilne talne obloge so prava izbira za vaš dom

Prenova stanovanja je izziv, ki mu vedno namenimo obsežen del svojih razmišljanj. Pomembno časovno obdobje v načrtovanju prenove zajame izbira talnih oblog, ki morajo hkrati zagotavljati zaščito tal, nuditi udobje in imeti čim daljšo življenjsko dobo.  Vinilne talne obloge zagotavljajo vse to in o njih bomo nekaj več spregovorili v nadaljevanju.

Kaj sploh je vinil, ki sestavlja talne obloge?

Gre za talne obloge, ki jih izdelujejo iz umetnega materiala, ki se imenuje polivinil klorid plastika (PVC). Gre za material, ki so ga odkrili v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in ga zaradi izjemnih adhezivnih lastnosti takoj začeli uporabljati za izdelavo najrazličnejših produktov.

Danes sodi vinil med najbolj prodajano obliko plastike na svetu, industrija, ki ga izdeluje pa zaposluje več 100.000 ljudi po vsem svetu. Priljubljenost uporabe vinila je velika predvsem zaradi nizkih stroškov proizvodnje vinila, njegove vsestranske uporabne vrednosti ter odpornih lastnosti. Uporablja se tako v zdravstvu, komunikacijskih tehnologijah, vesoljski in avtomobilski industriji, maloprodaji, tekstilni industriji kot tudi gradbeništvu.

 

vinilne talne obloge

 

Zakaj izbrati vinilne talne obloge za svoje stanovanje?

Talne obloge iz vinila so odpore, imajo dolgo življenjsko dobo, dostopno (ob ustreznem vzdrževanju tudi do 20 let!) ceno ter so dober odgovor na vlago. Zlasti primerne so za namestitev v prostorih, kjer poteka največ fluktuacij gibanja in se sicer talne obloge najhitreje obrabijo.

Sama namestitev vinilnih oblog je sila enostavna, pogosto uporabniki, ki so preizkusili različne materiale, prav vinilne obloge povezujejo z najlažjo obliko namestitve. Vinilne obloge so dobro odporne na madeže, pa tudi zareze.

Odlikuje jih enostavno vzdrževanje, ki naj vključuje začetno pometanje in mokro brisanje. Pazite le, da oblog ne izpostavljate preveč soncu, saj sončna svetloba obloge poškoduje. To preprečite že z uporabo zaves, ki preprečijo neposreden stik svetlobe in oblog. Trajnih poškodb sicer ne morete odstraniti, pač pa se morate v takem primeru odločiti za odstranitev in novo namestitev talne obloge iz vinila.