Zobni aparat je lahko tudi neviden

Odločili ste se za zobni aparat in iščete pomoč pri izbiri pravega aparata? Poglejte na www.ezobozdravnik.si/zobni-aparat in prebrali si boste lahko prednosti in slabosti različnih vrst zobnih aparatov.

Mogoče še niste vedeli, da so nekateri zobni aparati namenjeni otrokom, spet drugi so bolj primerni za odrasle. Otroci pri izbiri zobnega aparata niso posebej zahtevni. Eden od razlogov je v tem, da ZZZS, ki krije stroške zdravljenja pri večini otrok, natančno opredeljuje kakšen zobni aparat otrokom pripada. Še najpogosteje si otroci izbirajo različne barvne elastike, s katerim je zobni lok pritrjen na zvezdice. Tako je njihov nasmeh po vsakem obisku ortodonta nekoliko drugačen. In otroci se tega veselijo.

Pri odraslih je zgodba seveda nekoliko drugačna. Večina odraslih ima vedno rada lep nasmeh in jim je pomembno tudi to, kako je v času ortodontskega zdravljenja videti njihov nasmeh. Klasični kovinski zobni aparat z barvnimi elastikami mnoge moti, saj imajo občutek, da je njihov nasmeh zelo neprivlačen. Zaradi estetskih zahtev odraslih so se z leti proizvajalci še posebej potrudili in našli nekaj rešitev, ki poskrbijo za lep nasmeh pri odraslih. Zobni aparat je zato dandanes praktično povsem neopazen.

zobni aparat

Prva možnost je namestitev belih nosilcev ali zvezdic, skozi katere vodijo bele žice. Brackete se lahko skrije tudi na notranjo stran zob in so praktično povsem neopazni. So pa tam precej v napoto jeziku, zato se v praksi uporabljajo redkeje. Tudi cena namestitve lingvalnega aparata je precej višja. Najnovejše odkritje proizvajalcev so snemljive plastične opornice. Z njimi se zobje iz prvotnega položaja z menjavanjem opornic počasi premaknejo v željen položaj. Število korakov oziroma opornic, ki jih je treba zamenjati tekom zdravljenja je različno. Opornice se izdelajo v tovarni na podlagi odtisa zob, ki vam ga vzame vaš zobozdravnik ali ortodont.

Ne glede na to, za kateri zobni aparat se boste skupaj z ortodontom odločili, morate po 18. letu zanj nameniti kar nekaj svojih prihrankov. Zato je pravi nasvet in izbira ustreznega zobnega aparata zelo pomembna. Pri tem vam lahko na portalu eZobozdravnik resnično pomagajo. Pri izbiri estetskih zobnih aparatov je treba upoštevati njihove omejitve, vendar so takšni aparati manj opazni in zato se marsikdo lažje odloči za ortodontsko terapijo.