Zimske gume za varno vožnjo

Vsak avtomobil je treba redno vzdrževati, da je vožnja potem bolj varna. Treba je tudi spoštovati predpise, saj tako največ naredite za varnost v prometu. Ena takih stvari je menjava gum. Gume se menjavajo na letne čase in zato se menjavajo letne in zimske gume, lahko pa se odločite za celoletne gume, ki so primerne za celo leto. Vsaka vrsta gum ima svoje prednosti in slabosti in glede na vašo uporabo se potem odločite za tiste prave.

zimske gume

Letne gume

Letne gume so primerne za vožnjo od 15.3. do 15.11. V tem obdobju načeloma ni snega in zato je ta tip gum najbolj primeren za vožnjo. Letne gume imajo bolj nizek profil in so prilagojene suhim razmeram. Seveda se lahko z njimi peljete tudi po dežju, ampak za sneg pa take gume niso primerne. Če v obdobju, ko imate letne gume vseeno zapada sneg, morate uporabiti verige.

Zimske gume

Zimske gume so primerne za zimske mesece in sicer obratno od letnih gum, v obdobju med 15.11. in 15.3. Če menjavate gume, se morate natančno držati teh datumov, saj lahko v nasprotnem primeru prejmete kazen. Zimske gume imajo načeloma bolj globok in razbrazdan profil. Tak profil je primeren za vožnjo po bolj zahtevnem terenu, kjer je sneg. Ker so tudi širše, je oprijem na površino boljši in ni strahu, da bi avto zdrsnil. Prav tako pa so prilagojene tudi nižjim temperaturam in guma se ob hladnem vremenu ne spreminja.

Celoletne gume

Če ne želite svojih gum na vsake pol leta menjavati, bodo morda za vas najprimernejše celoletne gume. Te gume so prilagojene vsem vremenskim razmeram in lahko jih uporabljate čez celo leto. Čeprav so celoletne gume primerne za celo leto, niso najbolj primerne za res zahtevne površine. Prav tako za celoletne gume velja, da jih je načeloma treba pogosteje zamenjati.