Slaba ustna higiena

Že od malih nog je ustna higiena zelo pomembna. Z njo je treba začeti že, ko se rodimo, seveda pa jo je treba na primeren način vzdrževati vse življenje. Z ustno higieno želimo doseči preprost, a pomemben cilj, torej redno odstranjevati zobne obloge, ki se vsakodnevno nabirajo v naših ustih.

ustna higiena

 

In poleg estetike, imamo še pomembnejši razlog, da se potrudimo za ustno higieno – naše zdravje. Če to zanemarjamo, se lahko iz naših ust začnejo sproščati bakterije, v naš krvni obtok, ki pridejo tudi do naših najpomembnejših organov. S tem se zelo poveča tveganje, da dobimo sladkorno bolezen, možnost da nas bo zadela kap je potem kar štirikrat večja, možnost srčnega napada pa naraste za kar štirinajstkrat. Poleg tega pa je zelo verjetno, da bomo dobili karies ali zobno gnilobo, vnetje dlesni in še nekaj drugih nepravilnosti.

Ustna higiena je zato zelo pomembna in nanjo ne smemo pozabiti. Velik dejavnik pri ustnem zdravju je tudi naša prehrana. Bakterije za svojo presnovo uporabljajo ogljikove hidrate, ki so v hrani. Te nato proizvedejo kislino, ki povzroča raztapljanje trdnih tkiv. Eden največjih povzročiteljev kariesa pa so enostavni sladkorji, tako da moramo jesti čim manj sladkarij.

Ustrezna ustna higiena ni samo za preprečitev pred kariesom, vendar tudi pred ostalimi bolezni obzobnih tkiv in na splošno za ustno zdravje. Ustna higiena je skrb vsakega posameznika skozi celo življenje, od prvega mlečnega zoba dalje. Seveda mladi otroci pri tem ne morejo biti dovolj vztrajni, spretni in natančni, zato jim moramo vsaj do petega ali pa šestega leta pomagati z ustno higieno. Nujen pripomoček za ustno higieno je zobna ščetka. Obstaja jih zelo veliko in so tudi take, ki imajo električni pogon. Glavno pa je, da znamo ščetko pravilno uporabljati, od dlesni proti zobu. Poleg ščetke pa je nujen pripomoček še zobna nitka, za čiščenje nedostopnih stičnih površin. Ustna higiena je torej precej lahka, če imamo zdrave zobe in dlesni, saj si rabimo v dnevu zanjo vzeti le dvakrat, zjutraj in zvečer, po par minut za čiščenje in nitkanje zob.