Kako poteka tiskanje nalepk?

Ali veste, da lahko kvalitetno natiskane nalepke najdete na https://www.labelprofi.si/?

Tiskanje nalepk poteka tako, da jih izdelajo iz kosa papirja, blaga, kovine ali iz katerega drugega materiala. Večinoma so  pričvrščene na embalažo nekega izdelka. Lahko so natisnjene tudi direktno na izdelek ali embalažo izdelka. Na njih so napisane osnovne informacije o izdelku, cena, koda in ostalo. Označevanje nalepkami imenujemo deklariranje in omogočijo sledljivost izdelka.

tiskanje nalepk

V večini so izdelane iz papirja. Nalepljene so na skoraj vseh izdelkih, ki jih kupimo v trgovini in na embalažah raznih živil, škatel, zdravil, pripomočkov itd. So tudi najlažje za izdelavo. Po želji kupca jih lahko izdela proizvajalec, natisnejo pa jih v tiskarni. Najbolj razširjena tehnika za tiskanje nalepk je digitalni tisk.

Na oblačilih so nalepke pogosto izdelane tudi iz blaga. Izdelajo jih v podjetjih s tekstilom.

Poznamo tudi kovinske (cinkane in železarne), izdelujejo pa jih podjetja z delovnimi stroji za obdelavo umetnih materialov.

Tiskanje nalepk poteka tako, da pritrjujejo na različne načine.

  • Pritrjevanje na izdelek s pomočjo plastičnega omota,
  • Lepljenje na izdelek ali embalažo s toplotnimi lepili,
  • S pomočjo vrvice, sukanca,
  • Samolepilne etikete, pritrjene z uporabo šibke sile (ročno) ali avtomatsko (stroj).

Obstaja posebna vrsta, ki jo uvrščamo med digitalne (pametne etikete) ali tako imenovane RFID (radio-frekvenčna identifikacija). Informacije o izdelku tako pridobivajo preko radijskih valov. Pogosto se tako tiskanje nalepk uporablja v proizvodnji in transportu, za označevanje kontejnerjev in za avtomatsko plačevanje cestnin na avtocestah.

Po želji kupca jih lahko izdelajo tudi z želeno grafiko, z različnimi vzorci in barvami. S tehničnimi ali marketinškimi nalepkami je mogoče trajno označiti ohišja gospodinjskih aparatov. S toplotno neobčutljivimi pa lahko v visoki ločljivosti označijo plošče za tiskalna vezja.

Označevanje izdelkov mora biti v skladu s standardi oskrbe. Pomembno je, da izberemo primeren način označevanja, ki bo odporen na različne dejavnike okolja v katerem izdelke shranjujemo.