Tehtnica – natančnost odvisna od namena

Vsi smo se že srečali s tehtnico in jo imamo tudi najverjetneje doma. Tehtnica, ki jo imamo doma v kopalnici je lahko natančna tam do kilograma z morda še kakšno dodatno decimalko. Seveda pa obstajajo tudi izjemno natančne tehtnice katere srečamo v laboratorijih, kjer morajo biti izmerjene količine izjemno natančne. Toda zakaj ni naša domača tehtnica tako natančna?

tehtnica

Razlog za to je preprost; ker ne rabi biti. Nobenega od nas ne zanima, če smo danes nekaj gramov težji kot pa teden nazaj. Prav zaradi tega nam lahko dve tehtnici dajo drugačne rezultate, čeprav nismo med prestopanjem z ene na drugo pridobili teže. Tehtnica je prav tako narejena za merjenje določene mase. Tista v kopalnici bo merila kilograme kar pomeni, da bi bilo z njo brez veze meriti količino moke, ki jo potrebujemo za pripravo kruha. Za merjenje tega imamo kuhinjsko tehtnico, ki ima morda razpon merjenja tam do maksimalno nekaj kilogramov, vendar bo zaradi tega dosti bolj natančna, ko merimo enote kot so grami. Ta pa ponovno ni primerna za laboratorij. Tam ne potrebujejo enega dekagrama magnezija, vendar kvečjemu nekaj gramov. Tehtnica v laboratoriju je zato izjemno natančna saj lahko natančno opravi meritve do enega miligrama, nekatere pa celo do 0.1 miligrama. Takšna tehtnica je zaradi svoje specifične uporabe neuporabna v vsakdanjem življenju. Enako velja za tehtnice namenjene tehtanju več sto kilogramov ali več ton. Je pa res, da se s takimi srečamo vsaj kdaj pa kdaj še posebej, če imamo osebni avto.

Vsaka tehtnica torej ni za merjenje vsega. Vse imajo svoj namen uporabe, zaradi česar se nanje ni dobro zanašati, ko stopimo izven njihove kategorije teže. Po večini se bomo srečali samo s tistimi v naši kopalnici in kuhinji, tako da se nam ni potrebno ne vem kako obremenjevati z tistimi z bolj specifično uporabo.