Spletna platforma YouTube

Mnogi smo že slišali za spletno platformo Youtube, so pa tudi tisti, ki za le to še niso slišali in je posledično tudi ne znajo uporabljati. Ta članek je namenjen tistim, ki spadajo v to drugo skupino in si želijo naučiti, kako iskati vsebino preko te platforme.

youtube

Kaj sploh YouTube je in kako na njemu iščemo in si ogledujemo vsebino?

To je spletna platforma namenjena deljenju, gledanju in poslušanju avdio in video posnetkov. Ko se odločimo, da bi poslušali neko glasbo, si ogledali njen video spot ali pa nas zanima, kaj delajo drugi po svetu, moramo na domačo stran te platforme. Na vrhu vidimo polje, v katerega vnesemo poljuben tekst, ki se navezuje na vsebino, katero si hočemo ogledati ali pa jo hočemo poslušati. Ko to naredimo, pritisnemo gumb za iskanje, ki se nahaja desno od tega polja ali pa na tipkovnici pritisnemo tipko Enter. Ko smo to naredili, bomo videli seznam posnetkov, ki nam jih YouTube predlaga glede na kriterije, katere smo vnesli. Prav tako bodo posnetki, ki ste si jih že kdaj ogledali “rankirani” višje, kot pa ostali. Ko se odločimo za določen posnetek, pritisnemo na naslov tega posnetka in stran nas bo preusmerila na ogled le tega. Med tem, ko si posnetek ogledujemo ali pa pred oziroma po tem, lahko le tega “lajkamo” ali “dislajkamo”, delimo, se naročimo na YouTube kanal, ki je le tega objavil ali pa ga komentiramo.

Youtuberji!

Mnogokrat slišimo izraz Youtuber. Kaj to sploh je? Kaj dela?
To je oseba ali skupek večih oseb, ki imajo na spletni platformi YouTube svoj kanal, kamor redno objavljajo svojo vsebino. Sledi jim določena skupina t.i. “oboževalcev” oziroma sledilcev (naročnikov na njihov kanal). Ti ljudje ponavadi z objavljanjem posnetkov tudi služijo, to pa tako, da v njihovo vsebino vključujejo tudi oglase ali pa uporabljajo opremo oziroma le to v posnetku prikažejo, ki je sponzorirana.