Sončna elektrarna je najbolj ekološka in smotrna izbira za samooskrbno elektriko

Sončna elektrarna je nujna tam, kjer ni možnosti dobave električne energije iz javnega sistema, zelo dobrodošla pa je povsod, kjer sistem je, saj je samooskrbna in pridobiva energijo iz obnovljive sončne energije, kar podpira tudi Evropska Unija in država Slovenija s subvencijo. Vgradnja sončne elektrarne se najbolj splača v vseh krajih, kjer je sonce vsaj e en del leta, kjer je dosti sončnih dni in je možen priklop v javni električni sistem, ki bo hranil odvečno električno energijo. Dobesedno jo boste prodali v sistem.

Če boste kdaj potrebovali elektriko, da je več mesecev temno in deževno, da ni sonca, potem jo dobite nazaj in na koncu leta se naredi obračun. V primeru ,da ste oddali več energije kot ste jo prejeli, ste v plusu. Za tak projekt dobite od države nepovratna sredstva, ki vam pomagajo, da se investicija v sončno elektrarno povrne že v 3 do 5-ih letih. Po tem pa imate samo še plus.

Sončna elektrarna se splača, da deluje vsaj 20 let. Nekateri kakovostni proizvajalci dajejo garancijo od 15, do 25 let, kakovostne sončne elektrarne pa lahko delujejo tudi do 40 let, kar pa se res že splača. Izbrati pa morate take celice oziroma solarne module, ki so tako narejeni, so kakovostni in zato nekoliko dražji. Vendar jih boste za enak učinek potrebovali manj ter delovali bodo dlje.

Sončna elektrarna mora biti obrnjena proti jugi, običajno so moduli pod kotom 32 stopinj. Sončna elektrarna se lahko postavi tudi na prikolice, vikende in velike ter male objekte ali na stebre poleg objektov. Na solarne module ne sme padati senca, da so čim bolj učinkoviti.

Najbolje je, da jih namesti usposobljen elektrikar, ki se spozna na sončne elektrarne.  Sončne celice proizvedejo enosmerni nizkonapetostni tok, ki ga je potrebno speljati do razsmernika v stavbi, ki pretvori elektorko v visoko napetost ter dvosmerni tok, ki ga uporabijo električni uporabniki.