Ali veste iz kje izvira rum?

Če ste ljubitelj kvalitetnih alkoholnih pijač, jih lahko najdete na drinx.si.

Rum je izdelan iz fermentiranega soka sladkornega trsa, melase ali pa trsnega sirupa. Nato se ga destilira, s tem postopkom alkohol nastane okoli 80-odstotni ali več.

Prvič je bil izdelan na Karibih v 1600-ih letih. Legenda pravi, da je suženj z Barbada potapljal žlico v pladenj kjer so bili ostanki melase, ki je bila dolge tedne na vročem soncu. Nato so sužnji začeli pijačo uživati. Kmalu so začeli lastniki zemljišč uporabljati naprednejše metode za izvoz.

rum

Rum, ki je izdelan iz sladkornega trsa ima dokaj preprost postopek izdelave. Najprej naberejo stebla sladkornega trsa. Ko je njihova raven saharoze dovolj visoka, jih stisnejo in s tem pridobijo sok. Če se rum pripravlja na osnovi trsnega soka, ga je potrebno takoj destilirati.

Najbolj značilen je tisti, na osnovi melase. Iz njega je izdelana večina rumov na trgu. Pripravi se tako, da se najprej skuha sok in sladkor prenese v lonce ali rezervoarje. Tam se sok kristalizira in nastane melasa. Izdelava ene galone 110-nepropustnega ruma, je potrebno izdelati več kot 11 ton melase. Nato nastane drozga. Pri vrenju ji dodajajo različne količine in vrste kvasa, hranil in vode. Mešanica, ki jo pridobijo mora fermentirati do tri tedne. Med fermentacijo se kvas zmeša z melaso. Ustvarjajo se spojine, ki jih imenujemo estri in dodajajo okuse. Dlje kot traja fermentacija, večje je število estrov, ti pa rumu povečajo kislost in aromo.

Aroma ruma z dodajanjem začimb in aromatov je postala priljubljena v zadnjem delu 20. stoletja. Kokosov in začinjeni rum sta najbolj priljubljena. Danes pa imamo na voljo tudi različne okuse, kot so mango, jagoda in številne drugi.

Veliko komercialno proizvedenih arom je izdelanih iz umetnih in naravnih sestavin, da jim dodajo želeni okus belemu bazu. V redkih primerih se uporablja naravna infuzija sadja ali zelišč.