Registracija domen in najpogostejše napake

Je končno prišel čas, da izdelate svojo spletno stran in se z njo predstavite javnosti? Odlično, toda ne pozabite, da boste poleg same spletne strani morali poskrbeti tudi za spletno gostovanje in registracijo domene.

V današnjem prispevku se bomo posvetili prav domeni, in sicer bomo izpostavili napake, do katerih v praksi prihaja najpogosteje. Da ne boste tudi vi storili katere izmed napak, vam toplo priporočamo, da prispevek skrbno preberete in se na podlagi napak, ki so jih storili drugi, nekaj naučite. Zavedati se namreč morate, da je registracija domene zelo pomemben korak, ki v veliki meri odloča o tem, koliko truda boste morali vložiti v gradnjo blagovne znamke oziroma v spletno prepoznavnost. Dobra domena vam lahko delo močno olajša, kar se bo poznalo tudi na nižjih stroških oglaševanja.

  1. Izbira težko zapomljivega imena domene. Najpogostejšo napako pri registraciji domen predstavlja izbira slabega domenskega imena. Običajno gre za to, da se oseba odloči za ime, ki si ga je zelo težko zapomniti. Zaradi tega si je mnogo težje zagotoviti prepoznavnost, lahko pa se pojavljajo tudi težave pri komunikaciji – npr. poslušalci radia ne zastopijo, katero domensko ime je bilo izgovorjeno v etru. Pri izbiri domenskega imena torej bodite previdni. Registrirajte kratko domeno brez šumnikov, številk in črtic, hkrati pa naj bo domensko ime tudi preprosto izgovoriti. Pazite še, da ime ne bo enako kakšni registrirani blagovni znamki, saj boste v tem primeru lahko naleteli na težave (in na koncu ostali brez domene).

registracija domen

  1. Izbira končnice, ki ni skladna s ciljno publiko. Želite s svojo spletno stranjo doseči prebivalce Avstrije? Domenska končnica .de vsekakor ne bo prava! Bi s svojo stranjo radi dosegli Američane? Nikar ne registrirajte domene .si ali .eu, saj nista namenjeni tej ciljni publiki. Domena .si je namenjena zgolj spletnim stranem v slovenščini, končnica .de pa predstavlja pravo izbiro, ko ciljate na trg Nemčije. Za avstrijski trg bo prava .at, lahko pa tudi .eu, saj se Avstrija nahaja znotraj Evropske unije. In katero domeno registrirati za globalni trg? Vsekakor bo najboljša .com, ki jo dobro poznajo praktično povsod.
  2. Izbira registrarja, ki ni vreden tega naziva. V Sloveniji trenutno obstaja 106 registrarjev, pri katerih je (med drugim) mogoče opraviti registracijo domene .si. Če jih je samo v Sloveniji toliko, si je kar težko predstavljati, koliko je vseh registrarjev gledano globalno. Žal še zdaleč ne nudijo vsi profesionalne storitve na visokem nivoju, zato se je pred izbiro registrarja potrebno nekoliko pozanimati. Težave so povezane predvsem z nezmožnostjo uporabe naprednega uporabniškega vmesnika, prek katerega se upravlja z različnimi nastavitvami – npr. z DNS zapisi, kontaktnimi podatki nosilca domene in podobno. Prav tako obstaja možnost, da nam slab registrar pred potekom domene ne pošlje obvestila o poteku, kar je lahko »usodno«. Če se vam je kaj takšnega že zgodilo, hitro poiščite novega registrarja!