Razvoj telefona

Prvi, ki je izumil telefon l. 1876 je bil Alexander Graham Bell. Rodil se je v Edinburgu l. 1847. Telefon je postal temelj našega vsakdana. Bistvo telefona je bilo, da zvok na strani oddajnika spremeni v elektromagnetno valovanje, ki se na strani sprejemnika spremeni v zvok. Kasneje je Martin Cooper izumil prvi mobilni telefon. Tehtal je blizu enega kilograma. Na telefonu se je od takrat spremenilo veliko stvari kot so: tipkovnica, zaslon, zvok, velikost itd. Tehnologija je šla že tako daleč, da so pri podjetju IBM v letu 1992 izdelali prvi telefon na dotik po imenu Simon. Poleg osnovnih funkcij mobilnega telefona je imel tudi koledar, imenik, kalkulator, e-pošto in še druge nove funkcije. Temu je sledilo še kup novih pametnih telefonov in operacijskih sistemov. Okoli l. 2007 je Nokia predstavila telefon, ki je imel GPS sistem, boljšo kamero ter brezžično povezavo. V istem letu je podjetje Apple predstavilo svoj prvi Iphone, leto kasneje pa je izšel operacijski sistem Android, ki ga je proizvedlo podjetje Google. Danes ima skoraj vsak človek telefon na dotik. Današnji najbolj znani proizvajalci pametnih telefonov so Apple, Samsung, Sony, LG, HTC, Motorola, Huawei, BlackBerry. Podjetje Nokia je l. 2013 kupil Microsoft vendar prodaja Nokie z operacijskim sistemom windows ni bila priljubljena. Govorice krožijo, da bo Nokia v letu 2017 predstavila nov telefon pod imenom Nokia 6. Telefon bo imel operacijski sistem Android. Nokia 6 naj bi bila trenutno dostopna samo na Kitajskem. Novice pravijo, da naj bi se telefoni razprodali v sami minuti.

telefon

Če se odločimo za nakup pametnih telefonov kot so Samsung, Sony, Apple, je izbira zares velika. Samo pri samsungu imajo na voljo več kot 160 modelov. Najboljši telefoni danes imajo resolucijo zaslona 1080 x 1920 pikslov, osemjedrni procesor, najnovejši operacijski sistem, LTE  omrežje, močno kamero, odklepanje na prstni odtis in še mnoge druge neverjetne funkcije.

Danes ni telefon samo za sprejemanje klicev ampak za mnogo več. Svet se zaradi pametnih telefonov srečuje z njihovo odvisnostjo in večina si dneva brez telefona ne more predstavljati.