Rafting na Soči

Rafting je zabavna aktivnost, primerna za vso družino. Na Labrci v Tolminu je ponujena možnost izbire družinskega raftinga, na katerega se lahko pelje otroke od tretjega leta starosti dalje. Družinski rafting poteka v spodnjem toku reke. Ta odsek je precej miren, tam so brzice stopnje ena in dva, na lestvici do šest. Brzice niso velike in zahtevne, zato je ta rafting primeren za majhne otroke. Otroci dobijo vso opremo, enako kot odrasli.

Rafting rešilni jopiči za otroke so žive barve, od jopičev za odrasle se torej razlikujejo po barvi in po tem, da imajo med nogami vrv s katero se rešilni jopič pripne na otroka in ga je tako lažje potegniti iz vode. Rafting čelade so za otroke enake kot za starše, le da so manjše, enako je glede neoprenov in neoprenskih čevljev za rafting.

rafting

Na aktivnost družina ne gre sama, spremlja jo rafting vodič, ki je nenehno z njimi na čolnu. Če se slučajno karkoli pripeti, kot na primer, da kdo pade v vodo ali se prevrne rafting čoln, vodič hitro urgira in poskuša rešiti nastalo situacijo. Čoln se prevrne v primeru trka ob skalo ali visokega vodostaja vode. Vedno torej obstaja verjetnost, da se bo rafting čoln prevrnil in bodo vsi udeleženci popadali v vodo, zagotovila, da se to ne bo zgodilo ni. Vsi rafting udeleženci morajo zato znati plavati oziroma na družinskem raftingu biti vešči vsaj osnov plavanja.

Predno gredo na aktivnost, udeleženci podpišejo izjave odgovornosti, v katerih zatrjujejo, da znajo plavati, da je aktivnost na lastno odgovornost, da niso pod vplivom alkohola, da bodo poslušali vodiča in tako dalje. Izjave se potem v pisarnah hrani in se jih v primeru kakšne nesreče na raftingu koristi kot dokaz, da so udeleženci bili prej o vsem obveščeni. Rafting je torej zelo zabavna aktivnost vendar je lahko tudi nevarna. Več na https://www.maya.si/rafting/.