Podiranje dreves prepustite strokovnjakom

Podiranje dreves je dobro prepustiti strokovnjakom s prvimi veščinami in opremo. V urbanih naseljih je podiranje dreves nuja, kjer drevesa ogrožajo stavbe in ljudi. Gre za stara preperela ali prevelika drevesa, ki se lahko obrežejo ali povsem odstranijo. Drevesa so nevarna, če nimate znanja za obrezovanje plezanje in pravega orodja za to. Predvsem tista, ki lahko padejo na strehe hiš in jih je treba rezati po kosih in varno sproti odstranjevati, kar je težko narediti ročno in se ponavadi to dela strojno, če stroj lahko pride zraven.

podiranje dreves

Podiranje dreves je najbolje izvesti pozimi, ko drevesa v sebi nimajo soka in so tudi primerna za drva ter kurjavo. Zato bodo podrta drevesa še koristna zraven vsega. Tudi v gozdovih največ dreves podirajo pozimi in nekaj sredi poletja meseca avgusta.

Kar se tiče obrezovanja dreves, ki naj bi potem še naprej rastla, pa se priporoča obrezovanje spomladi, preden začno drevesa poganjati. To pa zato, da njihove rane ne pomrznejo in drevo ne propade, ampak se lahko dobro zaceli in pozdravi.

Ko se odločite za podiranje dreves ali pa vam to naloži občina, ker je nekdo opazil da so drevesa nevarna, je najhitreje, najceneje in najbolj varno, da se s tem ukvarja nekdo, ki ima veliko izkušenj. S pravim orodjem za obrezovanje ter plezanje ali s strojem za dvigovanje bodo mojstri to storili varno in dobro. Zavarovali bodo tudi okolico, da ne pride do nesreče.

Če ne veste, ali bi se določili za podiranje dreves ali ne, je najbolj enostavno, da pokličete podjetje, ki se s tem ukvarja in pridejo pogledat ter vam svetovat, kaj je najbolje narediti. Morda je drevo le za obrezati, če pa se vseeno odločite, da ga ne boste imeli blizu stavbe, pa ga povsem odstranijo. Drevo ostane vam, če ga potrebujete ali pa ga odpeljejo, da nimate še  s tem težav.