Pisarniški stoli morajo vašemu telesu nuditi vso potrebno oporo

Je narava vašega dela taka, da veliko časa presedite v pisarni za pisarniškim stolom? Vam to povzroča težave, kot so na primer bolečine v hrbtu ali vratu? Ste se kdaj vprašali, kaj bi lahko bil vzrok tega? Morda niti ne gre za zdravstveno težavo, ampak za vaš pisarniški stol. Ja prav ste slišali – ni vseeno, kakšen stol izberete za sedenje v vaši pisarni. Pisarniški stoli – ponudba je res velika – morajo biti res kvalitetni, saj na njih preživimo kar velik del dneva.

Po jutru se dan pozna

Delo v pisarni se ponavadi začne že v jutranjih urah in ker se po jutru dan pozna, poskrbite, da ga ne boste začeli zagrenjeni in slabe volje. Na to lahko vplivajo tudi pisarniški stoli v vaši pisarni. Če ti niso prave oblike, tj. prilagojeni vašemu telesu in načinu dela, lahko to vpliva na vaše počutje in razpoloženje, saj vas bo kmalu začel boleti hrbet, ves čas se boste presedali … Po koncu dela boste od vsega tega kar malo slabe volje, to slabo voljo pa lahko nevede stresete ne moža, ženo, otroke, znance ali mimoidoče, ki jih srečate na ulici. Poskrbite torej, da bo vaš pisarniški stol kar se da udoben za večurno sedenje na njem, kar bo prineslo tudi boljše delovne rezultate. Seveda pri tem ne smete pozabiti na večkratne odmore, ko malo vstanete in se razmigate.

pisarniški stoli
Pisarniški stoli morajo biti kvalitetni, saj na njih preživimo veliko časa.

Kakšen pisarniški stol naj izberem?

To je kar pogosto vprašanje oziroma dilema, a nanj pravzaprav ni enoznačnega odgovora. Nekomu bo ustrezal udoben in funkcionalen direktorski stol, drugemu ergonomsko oblikovan stol, tretjemu moderen konferenčni stol, spet drugemu eleganten stol … Izbira je seveda odvisna tudi od tega, za kakšne namene boste stol uporabljali – ga boste uporabljali le vi pri svojem delu, je namenjen strankam, ki čakajo v čakalnici … Pri nakupu pisarniških stolov morate biti pozorni tudi na to, da je stol iz kvalitetnih materialov, saj najbrž nihče noče, da bi mu stol že kmalu po uporabi začel »razpadati«. Z zdravstvenega vidika je tudi pomembno, da stol podpira naravno držo v vseh sedečih položajih in da je gibljiv.

Ker pa smo si ljudje že po naravi različni, morajo biti pisarniški stoli prilagojeni tudi različnim uporabnikom. Majhen in velik človek ne moreta uporabljati enakega stola, saj funkcionalnost ne bo enaka, trpela pa bo tudi hrbtenica. Pisarniški stoli naj bodo tudi prilagojeni vaši teži in postavi. Na začetku si nastavite ustrezen položaj sedišča, kar pomeni, da morajo biti stopala ob sedenju na pisarniškem stolu na tleh, stegno in goleno pa sta v pravokotnem položaju. Iz tega vidika je torej dobro, da si stolov ne menjavate s sodelavci ali kom drugim, saj bo vsak nastavil stol po svojih merili (ali pa, kar je še slabše, si ga sploh ne bo pravilno nastavil) in tako boste težko spet dosegli svoje nastavitve.

Če ste zelo občutljivi in vas ob dolgotrajnem sedenju kmalu začne boleti vrat ali hrbet, potem bi vam morda ustrezali ergonomski pisarniški stoli, ki omogočajo dolgotrajno sedenje z ustrezno oporo na vseh kritičnih mestih. Te stole lahko povsem prilagodite obliki vašega telesa, sedež in naslonjalo pa lahko spremenite po globini, višini in nagibu. Ti stoli nudijo tudi ledveno oporo.

pisarniški stoli
Pisarniški stoli morajo biti prilagojeni različnim uporabnikom.

So dodatki za pisarniške stole potrebni?

To je stvar posameznika, seveda pa je dobro, če ima stol nastavljivo naslonjalo za roke in glavo (to je še posebej dobrodošlo za visoke osebe), saj vas bo to spodbujalo k pravilni drži telesa med samim sedenjem in razbremenilo vretenca, ki so zelo občutljiva in lahko hitro začutimo bolečino. Novejši pisarniški stoli so opremljeni z mrežastimi hrbtišči, kar omogoča večjo zračnost vašega hrbta in nudi večjo oporo hrbtenici. Sami najbolje veste, kaj potrebujete, zato obiščite trgovino s pisarniškimi stoli in preizkusite, kateri bi vam najbolj ustrezal.

Privoščite vašemu telesu le najboljše

Verjamemo, da je izbira pisarniškega stola lahko kar velik izziv, zato vam na tem mestu podajamo nekaj nasvetov, kako se lotiti nakupa.

– Komu bo stol namenjen? Kot že rečeno, se stoli razlikujejo po dimenzijah, nosilnosti, različnih dodatkih in podobnih stvareh, zato je ključnega pomena, da stol izberete individualno oziroma da veste, kdo bo na njem sedel.
– Pisarniški stoli kot lep dodatek v prostoru. Poskrbite, da se bo stol lepo vklopil v sam prostor in dajal prijeten ambient, v katerem se boste dobro počutili. Tudi najbolj kakovostni stoli, ki nudijo vso potrebno oporo so lahko zelo lep kos pohištva in če date svobodo svoji umetniški žilici, lahko s pisarniškimi stoli ustvarite prijeten kotiček v vaši pisarni.
– Udobje. Ker na stolu preživimo kar nekaj časa je pomembno, da je ta udoben, kar zagotavljajo različni dodatki, kot so nastavljivo naslonjalo za glavo ali roke in vse ostalo, kar nudi dobro oporo vašemu telesu.
– Vzemite si čas. Čeprav se zdi nakup pisarniškega stola nekaj povsem enostavnega, se ne zadovoljite kar s prvim, ki vam je všeč. Preizkusite več različnih stolov, potem pa izberite tistega, ki vam bo všeč vizualno, hkrati pa bo nudil tudi vso potrebno oporo.

Pisarniški stoli so torej nujen kos pohištva v vsaki pisarni, kjer preživimo veliko časa, zato je toliko bolj pomembno, da izberemo kvaliteten pisarniški stol, ki nam ne bo povzročal bolečin ali ostalih težav.