Parketi so naravna talna obloga, ki ohrani vaše zdravje

Parketi so edina talna obloga, ki je že od začetka, od kar jo je izumil italijanski tesar, popularna vse do danes in bo za vedno. Najprej so ga polagali samo na dvorcih in v prestižnih domovih, danes ga lahko položite sami, če kupite moderno verzijo narejenega parketa na klik. Vse lesene talne obloge, ki so narejene pravilno, tudi če gre za obdelane lesene deske, so lahko večne in preživijo več generacij, če se lak, ki jih ščiti, obnavlja na nekaj let. Les, ki je prav posušen in obdelan je zelo trd kot kamen, ker dobesedno okameni in ne razpade. Hrastovi parketi so med najbolj trdnimi lesovi, ki se dobijo pri nas v naših gozdovih in se tudi največ kupujejo.

parketi

Klasični parketi izgledajo zelo lepo, lepo tudi dišijo in v prostor oddajajo hlape lesnih smol, kar je za človeka pomirjujoče in prijetno ter zdravilno. Zato je les najboljša talna bloga za dom, pisarno, delovne prostore, cerkve, telovadnice in vse ostale prostore. Uporablja se ga veliko tudi tam, kjer so velike obremenitve na tla. Vendar je treba biti pozoren nato, da se kupi res trden les. Najtrdnejša lesa na svetu sta tik in gaber. Gre za višji cenovni razred, vendar bo obstajal še stoletja. Prvi parket, ki so ga položili v Italiji, obstaja še danes, dvesto let po tem, ko so ga izumili.

Parketi se klasično na tla lepijo, kar pa pomeni, da je najbolje, da to stori izkušen mojster, ki zna dobro in pravilno pripraviti tla. Pričakujete lahko nekaj dni brušenja in umazanije ter nato sušenja lepila in laka, zaradi česar prostor ne bodo uporaben. Vendar pa na srečo obstajajo gotovi parketi na klik. Te lahko položit prav vsak z malo mojstrske žilice, ker se samo zagozdijo plošče ena v drugo in so plasti že izdelane. Primeren je tudi za talno ogrevanje.