Odstranjevanje znamenj je hitro, enostavno in povsem neboleče

Imate kožno znamenje, ki bi ga radi odstranili zaradi estetskih, zdravstvenih ali drugih razlogov? Odstranjevanje znamenj pri dermatologu je varno, hitro in enostavno.

Kožna zamenja so običajne kožne tvorbe, ki jih ima vsak človek – nekateri jih imajo več, drugi manj. Večina kožnih znamenj je povsem neškodljivih, v zelo redkih primerih pa se zgodi, da je znamenje rakavo in je zato nujno, da se znamenja odstrani in se na ta način prepreči širjenje rakavih sprememb v druge dele telesa.

Odstranjevanje znamenj poteka lasersko ali kirurško. Lasersko odstranjevanje znamenj je neboleče, varno in neinvazivno ter zelo učinkovito. Obstaja pa tudi možnost kirurškega odstranjevanja. To poteka pod lokalno anestezijo in je prav tako varno ter učinkovito. Za tovrstne posege se ljudje odločajo iz estetskih razlogov, ker znamenje slabo vpliva na njihovo samopodobo (na primer znamenje na obrazu ali drugih vidnejših mestih, neobičajno velika znamenja in podobno) in življenje ali pa, ker je znamenje rakavo (vendar se to dogaja zelo redko).

odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje znamenj se izvaja na napotnico in poteka v obsegu, ki ga pokriva ZZZS, nekatere klinike pa nudijo tudi samoplačniške storitve. Na pregled se najprej naročite, nato pridete na prvi pregled, kjer se z zdravnikom pogovorite o vaših težavah in možnih rešitvah, na koncu pa sledi poseg, ki je hiter (običajno traja 20 minut) in povsem neboleč.

Dermatologi odstranjujejo znamenja, ki so nevarna ali moteča. Spremembe, ki bi lahko bile nevarne, pošljejo na nadaljnje preiskave, ki povedo več o samem tkivu. Kirurška odstranitev znamenja se opravi v izbrani ambulanti. Glede na značilnosti kože naredijo rez in zarežejo v globino ter okolico kožnega znamenja, pri tem pa izrežejo tudi del zdravega tkiva. Rano zašijejo tako, da je čim manj vidna. Tako kot pri vsaki operaciji, so tudi tu možni zapleti, ki so odvisni tako od vašega zdravstvenega stanja kot od izkušenosti dermatologa. Pojavi se lahko pooperativna krvavitev, morebitna okužba ali daljše celjenje rane, a če boste upoštevali vsa navodila, ki jih boste dobili po posegu, je možnost za zaplete res majhna.