Nov voditelj neonacistične skupine se je zavezal, da jo bo razpustil

Ena izmed največjih neonacističnih skupin v ZDA ima novega voditelja. James Hart Stern je Afroameričan, ki se je zavezal, da bo skupino razpustil.

Stern je postal vodja skupina januarja letos. Na tem mestu je nasledil Jeffa Schoepa, ki je bil dolgoletni vodja skupina. Zaenkrat še ni jasno kako je Stern prišel do položaja vodje skupine.Matthew Heimbach, eden izmed vodilnih predstavnikov neonacističnih gibanj v ZDA je povedal, da večina članov ni bilo zadovoljnih z Schoepovim vodenjem, ki je zagovarjal ideološke spremembe, medtem ko je večina članov želela, da stanje ostane takšno kot je bilo.

Schoep je bil vodja skupine od leta 1994 in njegov odhod verjetno pomeni konec tega združenja. Skupina naj bi v letu 2018 imela samo še 40 aktivnih članov, ki so redno plačevali skupinske obveznosti in medsebojno sodelovali in se srečevali. Skupina je pritegnila večje skupine ljudi samo na organiziranih zborih.

skupina

Člani skupine so se nekoč udeleževali zborov oblečeni v nacistična oblačila in ravno to je bila ena izmed stvari, ki jih je Schoep želel spremeniti. Želel se je znebiti očitnih simbolov nacizma, da bi lažje pritegnil nove člane.

Preden je Stern postal nov voditelj organizacije se je že dve leti trudil ukiniti njihovo delovanje. Po njegovem imajo takšne organizacije veliko preveč pravic in njihovo delovanje bi moralo biti prepovedano. Zato se je sam odločil ukrepati in trenutno največ časa posveča boju zoper neonacistične skupine ter Ku Klux klanu v ZDA.

Skupina, ki jo po novem vodi Stern je v več pravnih težavah. Skupina je obtožena spodbujanja sovraštva, kar naj bi privedlo do napada v mestu Charlotesville, v ameriški zvezni državi Virginia v katerem je umrla ena oseba, osemindvajset pa jih je bilo ranjenih.

Cilj Stern naj bi bil, da na sodišču v imenu organizacije prizna krivdo in s tem doseže prepoved delovanja skupine.