Ali so v modernih časih notranja vrata še v uporabi?

Notranja vrata so pomemben del pohištva, saj ločujejo prostore in ustvarjajo intimnost, pa zasebnost ali pa so zleo lep okras hiše in pisarne. Lahko spustijo v prostore veliko svetlobe, če so prosojna ali pa ga zatemnijo, če nimajo stekla in so neprosojna. Vsaka notranja vrata pa tudi lahko zadržijo zvok in prepih ter toploto v prostoru. Lahko so lesena, plastična, steklena ali kovinska, krilna ali dvižna in roletna, različnih velikosti in barv.

notranja vrata

Notranja vrata se razlikujejo med seboj tudi po kvaliteti in ceni. Kvalitetna vrata bodo gotovo držaja vendar v končni fazi niti ne, saj bodo zdržala veliko več časa, kot cenena in se ne bodo premikala ali napihovala, če so lesena. Lep ose bodo prilegala vsakemu okvirju, tiho se bodo odpirala in dajala lep videz prostoru.

Zadnje čase notranja vrata niso vedno uporabljana, saj je moda takšna, da narekuje velike prostore, kjer sel judje vidijo med seboj in se družijo. Vendar vseeno pridejo prav tam, kjer so zares potrebna, to pa so gotovo kopalnice, stranišča, spalnice in mladinske sobe.

Zelo dobrodošla so tudi v takih pisarnah ali prostorih, kjer mora biti za stranke zagotovljena intimnost, kjer ni dobro, da drugi vidijo ali slišijo pogovor med uslužbencem in stranko.

Nekateri tako cenijo notranja vrata, da kupijo celo tapecirana, ki ne prepuščajo nobenega zvoka, saj hočejo biti takrat, o vrata zaprejo za seboj, sami. Izberete lahko kakršna koli, je pa najbolje, da se ozrete po prostoru in ugotovite, katera bi najbolj sodila v prostor glede na pohištvo in namen.

Najbolj pogosto ljudje še vedno izberejo lesena kakovostna vrata, steklena in kovinska, za javna stranišča in kopalnice pa izberejo tudi plastična, ker so preveč izpostavljena vlagi. Plastična vrata so zelo lahka in se ne upogibajo, ne prepustijo pa ne zraka niti vlage, zato niso primerna za prostore, kjer tega ne sme biti.