Nlp kot metoda doseganja osebnih ciljev

Znanstveni pristop h komunikaciji ali nlp – nevrolingvistično programiranje je , ki temelji na sistemsko imaginativni metodi psihoterapije. Fokus je predvsem na ciljih in notranjem viru osebe oziroma klienta. Njegovih življenjskih metaforah on vzorcih odnosov. Nlp je danes ena bolj cenjenih in iskanih tehnik komuniciranja. Nlp bistvo je, da raziskuje in odkriva kaj je tisto, kar dela nekoga boljšega v tistem kar dela ter pri tem išče optimalen način, da lahko doseže vrhunske rezultate. Z uporabo nlp tehnike naj bi oseba dosegala učinkovitost na zasebnem ali poslovnem področju.

nlp

Nastanek Nlp

Nastal naj bi kot rezultat analize dela uspešnih psihoterapevtov imenovanih Bandler in Grinder. O tem sta napisala tudi dve knjigi z naslovom,  The Structure of magic 1 in The Structure of magic 2. Od takrat so svoje k nlp pristopu dodali še številni drugi avtorji. Nlp psihoterapija je uradno priznana veda psihoterapije v Evropi. To pomeni, da jo lahko izvajajo psihologi in ostali, ki jo izberejo kot smer psihoterapije za katero se specializirajo. Ločimo dva načina terapevtske uporabe. Prvi je kot dodaten pristop psihoterapevtov, ki prakticirajo druge terapevtske discipline. Drugi pa je samostojna psihoterapija.

Določeni certificirani programi so namenjeni udeležencem, ki želijo nlp pristope uporabljati kot orodje za dvig osebne in poslovne učinkovitosti in kot metodo za osebnostno rast. S tem programom lahko udeleženec postane nlp coach. Slednji lahko svoje kliente usmerja in jim pomaga pri doseganju željenih ciljev, nimajo pa kapacitete za izvedbo psihoterapevtske obravnave.

Nlp trening

V zadnjih letih se je NLP po vsem svetu zaradi svoje vsesplošne uporabnosti razširil na praktično vsa področja kot so terapevtsko in svetovalno delo, komunikacija in osebni odnosi, vodenje, menedžment in kadri, področje izobraževanja (pedagogika, andragogika in didaktika), šport, itd.
Nevro se nanaša na živčni sistem in na našo lastno podobo stvarnosti, ki jo ustvarjamo skozi čutila. Lingvistično se nanaša na jezik, saj tako izkušnjam dajemo pomen in jih razumemo, jih opišemo. Programiranje se nanaša na notranje procese oziroma na načine, ki jih lahko izberemo za učinkovito organiziranje svojih misli in dejanj. Skozi programiranje lastnih možganov se učimo novih, učinkovitejših strategij, ki nam omogočajo hitrejše in učinkovitejše doseganje želenih ciljev.