Namakalni sistemi za vrt zagotovijo zdrave rastline

V vročih poletnih mesecih vsak vrtičkar znova in znova prepozna pomen dobrega sistema za namakanje. Vsi, ki imate vrt, sploh če je ta večji, zagotovo veste, koliko časa porabite, da ga v celoti zalijete. Ob tem pa ne veste niti, ali so korenine vsake rastline prejele zadostne količine najpomembnejše spojine – vode. Vaše opravilo lahko olajša vzpostavitev namakalnega sistema, ki bo redno, skrbno in natančno skrbel za zdravo rast vaših rastlin.

Za koga so namakalni sistemi za vrt sploh primerni?

Namakalni sistemi za vrt so posebej prilagojeni za manjše površine, zato so ustrezna izbira za vse lastnike manjših in večjih vrtičkov oziroma vrtov, ki želijo z namakalnim sistemom poskrbeti za zdravo rast in razvoj svojih rastlin.

Pogosto se zgodi, da se v vročih poletnih dneh, ko temperature presedajo 30 stopinj celzija, v nekaj dneh rastline na našem vrtu popolnoma posušijo. To je lahko med drugim posledica neenakomernega zalivanja, ko voda, kljub rednemu zalivanju, ne doseže želenih rastlinskih organov – korenin. Odvisno od občutljivosti, koreninske razvejanosti in starosti (razvojne faze) rastline se rastlina na pomanjkanje vode odziva na svoj način.

 

namakalni sistemi za vrt

 

Prednosti namakalnih sistemov

Ustrezno izbrani namakalni sistemi za vrt poskrbijo, da voda (kapljično) pride do koreninskih delov vaših rastlin, pri tem je pomembno izpostaviti, da so namakalni sistemi za vrt različni in omogočajo redno in načrtovano doziranje vode. Tako rastlina ves čas dobiva nove zaloge vode, kar se odrazi v njeni boljši rasti, saj ne doživlja stresnih situacij, zaradi njenega pomanjkanja, kar ugodno vpliva na prav vse metabolne procese znotraj rastlin in rastlinskih celic.

Vrtni namakalni sistemi so na voljo v različnih dimenzijah, vsem pa je skupna enostavna uporaba – vse od namestitve naprej. Za vse, ki skrbno skrbite za zbiranje deževnice, vas lahko razveselimo, da lahko namakalni sistem kombinirate tudi z zajetjem vode iz cisterne ter na ta način še vedno skrbite za ohranjanje pitnih virov.

Uporaba namakalnih sistemov pa ni omejena samo na vrt, zelo uporabna je tudi za zalivanje žive meje, zelenih sten, sadnih dreves v okolici vašega doma in ostalih rastlin, ki potrebujejo stalno osvežitev.