Najboljša slovenska vina

Kot že večina Slovencev in Slovenk ve, smo mi narod, ki obožuje svoja slovenska vina in pa vinogradništvo na sploh. Tako zelo obožujemo vinogradništvo, da se dan danes s tem ukvarja vsak 3 Slovenec. To priča o nečem zelo dobrem. To priča o tem, da se Slovenci na vina zelo dobro spoznamo. Vendar pa nikoli ne vemo vsega. Zagotovo obstajajo tudi kakšne malenkosti, za katere ne vejo tudi največji “vinski guruji”. V naslednjem prispevku bomo govorili o razno raznih slovenska vina, njihovih lastnostih, kje se ta vina proizvajajo in tako naprej. Govorili bomo tudi o nekaj vinskih kleteh. Prepričani smo, da bo naslednja tema našega pogovora zanimiva, zato ostanite z nami oziroma nadaljujte z branjem in se pustite presenetiti.

slovenska vina

Kot smo že rekli, bomo govorili o razno raznih slovenska vina. Začeli bomo pri predstavitvi dveh vrst vin, to so bela in rdeča vina. To je glavna delitev vin in pa tudi najbolj poznana delitev vin na sploh. To deljenje se imenuje deljenje vin glede na barvo le teh. Druga možnost deljenja vin je glede na kvaliteto le teh. Tako poznamo namizna, vrhunska in kakovostna. Kakovostna vina so nekje v povprečju po kvaliteti vin, namizna vina imajo najmanjšo kvaliteto, kvaliteta vrhunskih vin pa je … no, vrhunska, kaj pa drugega.

Država, ki proizvede največ vina na svetu je trenutno seveda Francija.

Pa preidimo k slovenska vina. Pod slovenska vina spadajo naslednja: Pod rdeča vina spadajo modri pinot, modra frankinja, zwigelt, žametovka, gamay, šentlovrenka, barvarica, rdeča kraljevina, modra portugalka, barbera, refošk, merlot, teranton, cabernet franc, teran, cabernet sauvignon, cviček in tako naprej.

Kot že vsi vemo, je vino alkoholna pijača in v sebi vsebuje kar nekaj alkohola, več kot pivo, vendar manj kot na primer kakšna žgana pijača. Vino se ponavadi pridela iz grozdja, tega pa poznamo več vrst. Na dolenjskem se največ pridela cvička in pa tako imenovane šmarnice, ki spada pod najmanj kvalitetna slovenska vina.

Malo prej smo omenili, da največ vina pridela Francija, vendar pa le ta država ni tudi največja izvoznica le tega. Največja izvoznica vin je država Italija. Tako je, prav ste slišali. Italija, naša soseda, je največja izvoznica razno raznih vrst vin na celem svetu oziroma na celem planetu Zemlja.

Upamo, da smo vam v tem članku povedali čim več na temo slovenska vina. Če pa imate kakršna koli vprašanja, ki se tičejo te teme, jih prosim zapišite pod komentarje, ki se nahajajo pod tem člankom.