Nadležne spremembe na koži – strije

Strije so ena izmed nadležnih in neprijetnih sprememb na našem telesu. Pogosto se pojavijo pri ženskah v različnih starostnih obdobjih in tej spremembi se velikokrat tudi moški ne morejo izogniti. Strije se pojavljajo na različnih predelih kože, kot so trebuh, stegna, zadnjica, roke in prsa. Po navadi se strije naredijo, ko se koža prehitro raztegne, na primer pri pridobitvi dodatnih kilogramov ali pri nosečnosti. Nosečnice se v času, ko jim trebušček pridno raste, borijo proti strijam. Strije se pojavijo na trebuhu in ostanejo tudi po nosečnosti, kar pa marsikateri ženski ni po godu. Strije je nemogoče popolnoma odstraniti ali jih preprečiti, lahko pa se jih delno odstrani.

strije

Strije lahko nastanejo iz različnih vzrokov, vsekakor pa je pri njihovi pojavnosti odločilna starost in hormonsko ravnovesje, ter seveda prvotna elastičnost kože. Za zmanjšanj nastanek strij lahko uporabljamo kreme, ki dajejo koži prožnost. Pomembno je da krema ostane čim dalj na koži in ima počasnejšo absorbcijo in hkrati daljšo učinkovitost, torej so mastne kreme ali olja idelna za uporabo.

Če želite preprečiti nastanek strij morate vsekakor ohraniti kožo nahranjeno ves čas. Strije pa ne bodo preprečene samo z kakovostnimi kremami, vendar je pomembna tudi pravilna in uravnotežena prehrana. Torej moramo vnašati čim več vitaminov in mineralov, še posebaj vitamin C, ki sodeluje pri tvorbi kolagena. Kolagen pa je pomemben faktor pri prožnosti kože. Seveda pa ne pozabite na zadosten vnos vode, ki tudi skrbi za prožnost in elastičnost kože. Če pa vaše telo že krasijo strije in so za vas moteče, pa je edini izhod operativni poseg. S posebnim laserskim aparatom, ki oddaja UV-svetlobo, stimulirajo kožni pigment, tako se strije obarvajo in so posledično manj opazne. Da pa bo učinek res viden je potrebno opraviti več posegov. Žal je strije nemogoče preprečiti, lahko pa malce omilimo njihov nastanek in kasnejši izgled.