Na letališču odkrili 1529 želv, katere so želeli pretihotapiti

Nezakonita trgovina z živalmi je velik posel in celo najstrožji zakoni so se izkazali za neučinkovit odvračalni ukrep. Vendar filipinski potnik, ki je pustil več kot 1500 živih želv, ki so bile z lepilnim trakom prilepljene v njegovi prtljagi, se je očitno zbal, da bi bil ujet in je živali raje pustil na letališču ter se brez njih vkrcal na letalo.

Tako vsaj predvideva filipinska policija, ki pravi, da si je potencialni tihotapec premislil, ko je prišel na letališče. Ob prihodu je preprosto zapustil svoje štiri kovčke.

Vse skupaj bi bile želve na črnem trgu vredne 76.631 evrov. Če bi bil moški pri tihotapljenju ujet, bi mu grozila kazen dveh let zapora in denarna kazen v višini 3400 evrov.

Zasežena vrsta želv pripada redki vrsti, ki je ogrožena in po njej obstaja veliko povpraševanja. Nekateri izmed njih so tako ogrožene, da so uvrščene na rdeč seznam ogroženih vrst, ki ga sestavlja Mednarodna zveza za ohranjanje narave.

želve

Želve se pogosto uporabljajo v azijski tradicionalni medicini. Kosti želv zdrobijo in spremenijo v prah, preden jih uporabijo za medicinske namene. Nekateri verjamejo, da meso želve deluje kot afrodiziak.

Želve prav tako v nekaterih državah veljajo za kulinarično poslastico. Seveda jih nekateri tudi kupujejo in zanje skrbijo kot za hišnega ljubljenčka.

Vsaka izmed živali v kovčku je bila z lepilnim trakom prilepljene tako, da se ni mogla premikati. Kot dodatna mera previdnosti so živali bile položene v posebne plastične posode.

Carinski urad je sporočil, da je potnik priletel na Filipine iz Hong Konga. Kovčke ni prišel prevzeti, ker se je verjetno ustrašil, da so cariniki želve že odkrili.

Nedavno so malezijski cariniki ujeli tihotapce, ki so poskušali pretihotapiti 3300 želv preko morske meje s pomočjo manjše ladje.

Filipinski cariniki so vse želve predali Enoti za odkrivanje tihotapljenja živali. Policija storilca še išče. Zaenkrat še ni prišlo do aretacij in preiskava še zmeraj poteka.