MiraDry odpravlja potenje – in to trajno!

Vsi smo ljudje in vsi se potimo. Vendar pa je pri nekaterih potenje tako prekomerno, da postane precej moteče. Obstaja precej načinov, kako lahko potenje zmanjšamo in med njimi so tudi nekirurški posegi, ki se izvajajo v klinikah za estetiko, kot je Urbana Estetika – www.urbanaestetika.si/sl/nekirurski-posegi/odpravljanje-potenja-pod-pazduhami/. Govorimo seveda o terapiji MiraDry, ki je razmeroma nov način preprečevanja potenja pod pazduhami. Gre za neinvazivni postopek, ki je primeren za vse, ki niso ljubitelji operacij. Zaradi posebne tehnologije, ki odpravlja žleze, se s tretmajem odstrani tudi večino dlak pod pazduho. Tako lahko greste v službo ali pa se udeležite dogodkov brez skrbi, da bi vam prekomerno znojenje uničilo dan.

miradry

Potenje lahko precej otežuje življenje

Ljudje imamo po celem telesu žleze znojnice, skozi katere izločamo pot. Na nekaterih predelih, kot so pazduhe, je količina izločenega znoja večja. Za ta predel zato večina uporablja dezodorante. Ti ne samo zmanjšajo količino znojenja, ampak pomagajo tudi pri uravnavanju vonja, ki pride z znojenjem.

Z znojenjem se uravnava telesna temperatura in tu gre za popolnoma naraven proces človeškega telesa. Problem pa nastane, ko je znojenje prekomerno. Takrat lahko potenje postane precej moteče in lahko celo negativno vpliva na samozavest. Nekateri se začnejo potiti že, ko stopijo s tuša, količina potenja pa se ob opravljanju vsakdanjih opravil, v službi in druženju s prijatelji še toliko bolj poveča. Rezultat so mokra oblačila, spremlja pa jih lahko tudi precej neprijeten vonj. Dezodoranti so prva pomoč in nekateri se odločajo celo za kirurške posege. Sedaj pa je na voljo tudi nekirurška metoda za preprečevanje potenja – MiraDry.

Rešitev proti potenju

MiraDry odpravi precej pogosto težavo – prekomerno potenje. Gre za tehnologijo, ki ustvari nadzorovano toploto na določenem predelu in prodre v podkožje, kjer se nahajajo žleze znojnice. Žleze se pregrejejo do te mere, da se jih tako rekoč odstrani, saj po posegu več ne delujejo.

Ta precej nova tehnologija, se preprečevanja potenja loti na nekirurški način. V osnovi je za zmanjšanje potenja potrebna ena terapija, čeprav sta za najboljše rezultate lahko bolj primerni dve terapiji. Končni rezultati so odvisni od posameznika in stopnje potenja. Poleg odprave potenja, terapija MiraDry v večini odstrani tudi dlake pod pazduhami, za kar lahko rečemo, da je edini trajni stranski učinek terapije.

Za koga je terapija MiraDry primerna?

MiraDry je primen tako za osebe, ki se pod pazduhami potijo v mejah normale, pa jih vseeno motijo potni madeži na oblačilih, jih moti neprijetni vonj in ne želijo uporabljati antiperspirantov. Prav tako pa je ta metoda odlična možnost za tiste, ki se soočajo s prekomernim potenjem po pazduhami oz. aksilarno hiperhidrozo. V tem primeru se potenje pojavlja, če oseba samo stoji pri miru in ni niti pod fizičnim, niti pod psihičnim stresom.

Terapija je tako primerna za vsakega, ki je polnoleten in je mnenja, da ga potenje ovira pri vsakdanjih opravilih ali pa potenja na noben drug način ne more obvladovati. Treba je poudariti, da se lahko osebe soočajo s prekomernim potenjem tudi na drugih predelih telesa, vendar je MiraDry zaenkrat primeren samo za pazduhe.

Kako poteka terapija MiraDry?

Terapijo MiraDry izvajajo usposobljeni delavci v klinikah za estetiko, ki so praviloma zdravniki. Celotna terapija poteka v treh fazah in pred njo se je potrebno ustrezno pripraviti. Že med prvim obiskom, kjer se z zdravnikom posvetujete o terapiji, se vam poda navodila, ki se jih morate držati.

V prvi fazi zdravnik označi področje pazduhe, kjer se bo terapija izvajala. Nato pride do druge faze, kjer se v pazduho injicira lokalni anestetik. Ta zagotavlja, da bo med samim posegom bolečina minimalna, saj se žleze nahajajo v podkožju. Zadnja faza je delovanje aparat MiraDry. Na označenih predelih zdravnik pusti aparatu, da opravi svoje delo, torej odpravi žleze znojnice pod pazduho.

Zaradi lokalnega anestetika poseg ni boleč, lahko pa se čuti učinek vakuuma in toplota. Celoten postopek praviloma ne traja več kot eno uro in določeni učinki so vidni že takoj. Pot se dodatno zmanjšuje še nekaj mesecev po posegu.

Stranski učinki in navodila zdravnika

Praviloma vam med posvetom pred terapijo MiraDry zdravnik opiše celotni postopek, stopnjo tveganja in seveda navodila, kako ravnati pred in po posegu. Najpogostejši možni stranski učinki terapije so bolečine, otekline, rdečine, parastezija in odrevenelost. Če že pride do teh stranskih učinkov, ti praviloma izzvenijo po nekaj dneh.

Že štiri do šest dni pred posegom si morate pobriti dlake pod pazduho. Zrastle dlake pomagajo zdravniku, da oceni področje izvajanja terapije. Na dan posega se oblecite v lahka oblačila in ne uporabljajte dezodoranta.

Lahka oblačila in odpoved uporabe dezodorantov je priporočljivo še vsaj nekaj dni po posegu. Pomembno je, da se predel pazduh umiva dvakrat na dan z blagim milom in se po potrebi predel tudi hladi. Vsaj tri dni po terapiji se izogibajte tudi telovadbi in ostalim fizičnim naporom.