Logarska dolina: čudovita dolina oblikovana z ledeniki

Kot ena najlepših v Sloveniji, je Logarska dolina z okolico zares čudovita dežela. Iz slik se to težko občuti, ob prvem obisku pa vam vzela sapo in preplavila vas bodo mnoga dobra čustva. Leži v Kamniško-Savinjskih Alpah in je zavarovana kot 24 kvadratnih kilometrov velik krajinski park, kar pomeni, da je to zavarovano območje in zanj veljajo posebna pravila, ki jim morajo slediti vsi obiskovalci. S tem se zagotavlja, da Logarska dolina še najprej ostane ohranjena in jo lahko tudi drugi obiskovalci v prihodnosti doživijo enaki vi.

Logarska dolina

Sicer je tako popolnoma jasno, da je za ohranjanje narave pomembno, da je ne onesnažujemo z raznimi odpadki, toda zaradi nekaterih ljudi so pač potrebna pravila, da lahko pokrajine, kot je Logarska dolina, ohranimo takšne, kot so. Med drugim je tudi prepovedano uničevati habitate prostoživečih vrst, motiti živali, voziti motorna vozila izven javnih cest, parkirati le-ta izven označenih parkirišč ali taboriti izven kampov oziroma prenočevati na prostem.

Logarska dolina je v Sloveniji zagotovo ena najlepših, ki je tektonskega nastanka, nato pa so jo izoblikovali ledeniki oziroma topljenje le-teh. Ko se je led začel topiti, je namreč začel drseti s hribov v doline in s sabo odnašal kamenje ter s tem zelo razširil Logarsko dolino. Pustil je tudi veliko sledi in za sabo pustil velike skale in drug nanesen material, ki jih lahko danes vidite po dolini in višje po hribih. Danes je zato Logarska dolina v bistvu kar široka, saj je njena najmanjša širina nekje 500 metrov.

Čudovita pokrajina, ki vas bo z vsakim obiskom očarala, vam ponuja veliko priložnosti za razne dejavnosti, poleg sprehajanja in ogledovanja seveda. V Logarski dolini lahko tudi kolesarite, plezate, raftate, streljate z lokom in še kaj. Uživate lahko tudi v raznih lokalnih dobrotah, ki jih skoraj morate poskusiti, ko ste tam. Logarska dolina je polna naravnih znamenitosti, ki jih boste občudovali, zato si kar načrtujte obisk in si vzemite odmor od vsakdanjega življenja.