Kašelj in različni tipi te nadloge

Vsem ljudem se v nekem trenutku življenja pojavi kašelj, pri nekaterih se to dogaja celo zelo pogosto, spet pri drugih bolj poredko. Po eni strani je lahko ta pojav razdražljiv in otežuje govorjenje, po drugi strani pa je kašelj lahko tudi zelo boleč in zastrašujoč. Kašlja se pogosto ustrašimo, še posebej, kadar govorimo o tako imenovanem lajajočem kašlju pri otrocih. Za več informacij o kašlju pojdite na spletno stran Farmedica.si, kjer boste izvedeli tudi, kako postopati, kadar se ta nadloga pojavi oziroma kako ga zdraviti. Zdravljenje se namreč glede na tipe kašlja lahko razlikuje.

kašelj

 

In kateri so torej različni tipi kašlja? Suh kašelj pogosto sledi dihalnim bolezni, kot sta prehlad in gripa. Tak se razvije, ko je  v grlu malo sluzi ali pa je sploh ni. Oseba čuti ščemenje v grlu in ne more prenehati kašljati. Moker kašelj pa opišemo tudi kot prsnega, pri čemer oseba, ki kašlja, izkašljuje sluz. Mokri kašelj je običajno posledica okužbe, kot so gripa, navadni prehlad ali okužba prsnega koša. Oseba z okužbo prsnega koša lahko izkašlja sluz, ki vsebuje majhne količine svetlo rdeče krvi. Ta kri prihaja iz pljuč in po navadi ni zaskrbljujoča. Če človek izkašlja temno kri, ki vsebuje hrano, pa vsekakor mora poiskati zdravniško pomoč.

Oslovski tip kašlja je bolj znan kot srbeča različica kašlja, pri kateri gre za zelo nalezljivo bakterijsko okužbo. Novorojenčki in ljudje, ki niso bili cepljeni, lahko razvijejo to bolezen. Oseba s to vrsto kašlja ima navadno blag prehlad ali gripi podobne simptome. Ljudje s šibkim imunskim sistemom, na primer, dojenčki se lahko dolgo borijo proti okužbi ali doživijo dolgotrajne težave z dihanjem.  Osebe to okužbo najverjetneje prenašajo približno 2 tedna. Najboljša zaščita pred to boleznijo naj bi bilo cepljenje proti oslovskemu kašlju.

Poznamo še nekaj drugih vrst kašlja, pri katerih lahko velja, da se telo s kašljanjem želi znebiti nekega tujka.