Hemoroidi ali zlata žila – neprijetna nadloga in kako jo odpraviti

Povečani hemoroidi ali z drugim imenom tudi zlata žila so izredno neprijetna težava, o kateri si lahko več preberete tudi na spletni strani https://bolezni-ven.si/podrobneje-o-hemoroidih/. Čeprav ob njihovi omembi pomislimo na neprijetno težavo, pa je potrebno že na začetku rzčistiti, da imamo hemoroide prav vsi. Gre namreč za popolnoma normalno anatomsko strukturo v človeškem telesu. Hemoroidi so namreč žilne blazinice, ki v normalnem oziroma nespremenjenem stanju pomagajo pri izločanju blata. Težave tako ne povzročajo hemoroidi kot taki, problem pa nastane, ko so le ti povečani. Ker se zavedamo, kako pereč problem je zlata žila, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj koristnih nasvetov za njihovo preprečevanje in zdravljenje.
hemoroidi

Kako prepoznati hemoroide?

Na nastanek povečanih hemoroidov vplivajo dednost, stres, v veliki meri pa sam načina življenja posameznika, urejenost njegovih prehranjevalnih navad, vrsta hrane ter neredno odvajanje blata. Najpogostejše težave, ki se pojavijo ob njihovem povečanju so bolečine pri odvajanju blata in sedenju. Zunanje hemoroide je moč zatipati in jih prepoznamo po na otip boleči in zelo čvrsti ter boleči oteklini. Nekoliko težje pa je prepoznati notranje hemoroide, ki jih, razen če ne izpadejo iz zadnjika, na otip ne moremo zatipati. Povečanje notranjih hemoroidov se zato potrjuje s proktološkim pregledom.

V primeru, da dalj časa opažate bolečine ob sedenju ali odvajanju blata ali da tipate zatrdline okoli zadnjika, obiščite svojega osebnega zdravnika in se naročite na pregled k specialistu. Zgodaj odkriti in s primerno metodo zdravljeni hemoroidi so namreč popolnoma obvladljivi in kasneje ne povzročajo nobenih večjih težav.

Ali lahko hemoroide pozdravimo?

Največ kar lahko naredite za svoje zdravje je, da poskušate preprečiti nastanek hemoroidov, saj ko so le ti že povečani jih ni več mogoče popolnoma odstraniti. Z različnimi metodami zdravljenja se jih lahko zmanjša in tako preprečuje, da bi ti v prihodnosti povzročali težave. V namen blaženja posledic, ki jih povzročajo hemoroidi, se uporablja različna zdravila, kreme in svečke, metode hlajenja, v določenih primerih pa se opravi tudi kirurški poseg. Način zdravljenja se vedno določi po posvetu z ustreznim specialistom. Za kar najboljše rezultate zdravljenja vam svetujemo, da obiščete zdravnika ob pojavu težav, ki vztrajajo vsaj 14 dni.

Poznamo dve vrste hemoroidov

Hemoroide delimo na zunanje, ki se pojavljajo na kožnem delu in notranje, ki se nahajajo v notranjosti analnega kanala. Zunanji hemoroidi nastanejo hitro in so posledica več različnih dejavnikov, kot so dednost, prehranske navade in stres. Veljajo za izredno boleče tvorbe, ki se jih zdravi s pomočjo zdravil, kot je na primer Detralex, s posebnimi protihemoroidnimi mazili in svečkami, ki jih predpiše zdravnik. Poleg navedenega pri njihovem zdravljenju pomagajo tudi obkladki ali umivanje s hladno vodo, ki blažijo nastalo oteklino.

hemoroidi-1

Druga vrsta hemoroidov pa so notranji hemoroidi, ki jih prav zaradi njihove lege težje opazimo. Šele ko so precej povečani in se že povešajo navzdol proti zadnjični odprtini ali celo izpadejo skozi zadnjik jih lahko fizično zatipamo. Zato je še toliko bolj pomembno, da prisluhnete svojemu telesu in še pravočasno prepoznate težavo. Pozorni bodite predvsem na boleče odvajanje blata. Če težava ne mine v nekaj dneh, se odpravite k zdravniku, ki bo opravil proktološki pregled in vam dal nadaljne napotke za njihovo zdravljenje.

Izognite se povečanim hemoroidom

Najboljši način za preprečevanje hemoroidov je preventiva, ki vključuje nekaj enostavnih a zelo pomembnih priporočil. Največ za svoje zdravje lahko namreč naredite sami, zato vam svetujemo, da jih upoštevate in tako preprečite pojav izjemno boleče in neprijetne zlate žile.

Kaj lahko torej naredite sami?

Nasvet številka 1 Pijte dovolj tekočine, predvsem vode. Osebe, ki ste nagnjene k zaprtju si čim večkrat privoščite Donat.
Nasvet številka 2 Izogibajte se dvigovanja težkih bremen, ki povzročajo pritisk v predelu zadnjika.
Nasvet številka 3 Ne zadržujte se predolgo na vročih mestih.
Nasvet številka 4 Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ta naj bo bogata z vlakninami, ki so ključne za urejeno prebavo.
Nasvet številka 5 Redno se tuširajte z mlačno vodo in poskrbite za higieno zadnjika.
Nasvet številka 6 Čim več se gibajte. Priporočamo vam predvsem hojo.
Nasvet številka 7 Poskrbite za redno odvajanje, blato naj bo mehko.
Nasvet številka 8 Recite ne prekomernim količinam alkohola, izogibajte pa se tudi preveč pekoče hrane.
Nasvet številka 9 Ne nosite pretesnih oblačil in oblačil iz umetnih materialov, ki ne dihajo.
Nasvet številka 10 Če opazite težave, nemudoma obiščite zdravnika.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bodo vaši hemoroidi ostali zdravi in nespremenjeni. Zdravje in dobro počutje sta neprecenljivi vrednosti, zato jima posvetite svoj dragoceni čas. Prepričani ste lahko, da vam ne bo žal.