Kaj je granulom?

Granulom je oblika kroničnega vnetja in je večinova prisoten pri vrhu korenine in je posledica vnetja in odmrtja živca. Živec odmre kot posledica globokega kariesa, poškodbe zoba pri udarcu, ortodontskem zdravljenju ali napačnem ugrizu v trd predmet. Okužen zob je mrtev in ga sčasoma okužijo bakterije. Če sumite na nastanek granuloma  se posvetujte z srokovnjaki pri https://luxdental.si/granulom/.

granulom

Znaki, da imate granulom se odražajo kot manjše skelenje ali bolečina v dlesni, obarvanost zoba (temnenje zoba), močan zadah z vonjem po gnilobi, manjša oteklina, občutljivost na mraz in toploto, občutljivost na ugriz. V hujši obliki pa se lahko pojavi kot fistula (iztekanje gnojne tekočine v dlesni). Po navadi so prisotni samo nekateri znaki granuloma. Granulom se najbolje vidi na RTG posnetku.

Granulom se zdravi z endodontskim zdravljenjem. Endodontsko zdravljenje je zdravljenje koreninskih kanalov z odstranitvijo okuženega tkiva, vnetega živca in kemisko ter mehansko obdelavo zobnega kanala. Postopek je zelo zahteven in se zanj porabi veliko časa in znanja zobozdravnika.  Zobni kanal se spira z posebnimi razkužili, nato se vanj vstavi antibiotično zdravilo. Kanal se zapre z začasnim materialom.

Hemisekcija je postopek, kje zobozdravnik odstrani le eno zobno korenino skupaj z granulomom. Hemisekcija je zelo uspešna metoda zdravljenja granulomov.

Če se za zdravljenje granuloma odločite prekasno, lahko pride do odmrtja zobnega živca,  vnetja okoliške kostnine in s tem izguba kosti ali izguba zoba. V tem primeru boste potrebovali zobni vsadek ali zobni mostiček. V primieru da je granulom preobsežen in endodontsko zdravljenje ni uspešno se zobozdravnik ponavadi odloči za puljenje zoba. Pomembno je da se pacient in zobozdravnik posvedujeta in pretehtata ali se bo okužen zob zdravil ali ga bodo izpulili.

Za preventivo je pomembna dobra ustna higiena, s katero se prepreči in  nastanek kariesa. Pomembno je redno hoditi na kontrolne preglede kzobo zdravniku, da se lahko pravočasno ukrepa. Pomembna je zdrava prehrana in skrb za dober imunski sistem.