Formatne žage so enostavne za uporabo in žagajo nepravilne črte

Formatne žage so odlične pri rezanju krivulj v lesu in kovini, vendar je v njihovem repertoarju še veliko več. Če še nimate formatne žage, preberite razloge, zakaj bi jo morali dodati med svoje orodje. Vbodne žage so edino prenosno električno orodje, ki lahko učinkovito reže krivulje. Zaradi tega so obvezna oprema za vsakega lesarja, ki želi delo opraviti hitreje kot z ročno žago. Režejo lahko razrezan les različnih debelin in gostote, če so opremljene s pravim rezilom, pa lahko režejo tudi jeklo, steklena vlakna in suhomontažne plošče. To povečuje vsestranskost orodja in ga naredi bolj dragocenega v vaši delavnici.

 formatne žage

Menjava rezil je enostavna. Najprej odklopite žago ali odstranite baterijo in poiščite številčnico, kjer je rezilo povezano z žago. Z obračanjem gumba v nasprotni smeri urinega kazalca se mora rezilo sprostiti in omogočiti vstavljanje novega. Ko gumb sprostite, se rezilo zaklene na mestu. Tako preprosto je. Morda mislite, da potrebujete modno nastavljivo namizno žago za poševne reze, kotne reze namesto žaganja naravnost navzgor in navzdol. Vendar so skoraj vse formatne žage nastavljive, da lahko režete pod kotom do 45 stopinj za poševne reze. Poiščite vzvod tik nad obodom žage, ki drsi naprej in nazaj. Ko jo sprostite, se bo žaga nagnila na eno stran in nato potegnila ročico nazaj, da se zaskoči.

Akumulatorske formatne žage so sanje za uporabo, saj lahko vbodno žago sukate in obračate po mili volji ter režete zapletene krivulje, ne da bi vas ovirala viseča vrvica, za katero vas skrbi, da bi jo pomotoma prerezali. Včasih so bile formatne žage nekoliko okorne, vendar so nove generacije, zlasti na baterije, lahke in tanke. Z ustreznimi navodili in nadzorom odraslega lahko otroci različnih starosti varno uporabljajo vbodno žago. Orodje leži na površini tistega, kar reže, zato ne potrebuje moči odraslega, da ga drži na mestu. Prste in roke je mogoče enostavno držati stran od rezila. Vbodne žage so torej odlično prvo električno orodje, ki ga lahko predstavite otrokom.