Električno kolo in njegove prednosti

Električno kolo postaja vse bolj priljubljeno med ljubitelji kolesarjenja. Električno kolo pa poskrbi, da na delo na pridete prepoteni in utrujeni. Po podatkih raziskovalnega podjetja NPD Group se je prodaja električnih koles v 12-mesečnem obdobju od septembra 2021 v primerjavi z dvema letoma prej močno povečala. V prejšnjem letu je bila ta industrija vredna približno 27 milijard dolarjev, rast pa se ne zmanjšuje. Nekateri vidijo v priljubljenosti električnih koles grožnjo in se bojijo, da bodo običajna kolesa izumrla. Vendar ne skrbite, električna kolesa nam ne bodo ukradla načina življenja. Pravzaprav ga bodo morda celo izboljšala, zlasti ko se je zaradi pandemije koronavirus in spremembe načina potovanja na delo spremenile potovalne navade.

Električno kolo olajša vrtenje pedal.

Na splošno so e-kolesa kolesa z baterijo, ki poganja pedala, in občasno tudi s plinom. Pri e-kolesu s pedali se ob pritiskanju na pedala aktivira majhen motorček, ki vas spodbudi, da lahko brez prevelike porabe energije drseče premagujete zahtevne terene in se vzpenjate na hribe. Nekatera e-kolesa imajo poleg funkcije pomoči s pedali tudi motorni mehanizem, ki aktivira motor s pritiskom na gumb. Ta kolesa spadajo v drugo kategorijo e-koles, ki seveda ne zagotavljajo prave kolesarske izkušnje in so v nekaterih krajih tudi prepovedana.

 

Vozili boste veliko več, tudi če že zdaj veliko vozite.

Po raziskavi, ki je zajela skoraj 1 800 lastnikov e-koles, lahko z nakupom e-kolesa občutno izboljšate pogostost vožnje. Pred tem je 55 % anketirancev trdilo, da se vozijo vsak dan ali enkrat na teden. Po nakupu e-kolesa se je ta odstotek povečal na 91 %. To je smiselno, saj se vam lahko zdi ponovno sedanje na kolo naporno, tudi če ste izjemno fit, saj ste še vedno utrujeni (morda zaradi treninga ali tekmovanja). Z e-kolesom lahko nadaljujete z vožnjo in si pri tem malo odpočijete utrujene noge. Tudi če imate malo časa, je kolesarjenje na daljših poteh privlačnejše, saj lahko potujete hitreje.