Domofoni in pametne inštalacije – Vse za varstvo vaših domov

Živimo v času, ko je na žalost vse več vlomov in tatvin, številni pa so neprestano v strahu za svojo varnost in premoženje. Da do tega ne bi prihajalo, je izrednega pomena, da ustrezno zavarujete svojo hišo ali stanovanje. Prvi ukrep pri tem je, da v svoj dom spustite samo tiste, ki jih poznate. Pomaga pa tudi če posebej zavarujete vhod hiše ali stanovanja. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč kakovostni domofon. Ker pa so domofoni dan danes na voljo v različnih izvedbah, so tukaj nasveti, kako izbrati najbolj primeren domofon.

Zvočne naprave, ki omogočajo dvosmerno komunikacijo

Ampak za začetek namenimo nekaj besed temu, da predstavimo, kaj sploh je domofon. Domofone bi lahko opisali kot nekakšnega modernega vratarja. Gre namreč za napravo, ki je, tako kot ponekod vratar, prvi stik z obiskovalcem naše hiše ali stanovanja.

Domofoni delujejo podobno kot zvonci, torej so zvočne naprave, ki opozorijo stanovalca, da je nekdo pred vrati. Njihova glavna prednost v primerjavi z zvonci pa je ta, da omogočajo dvosmerno komunikacijo. To pomeni, da pri domofonih ne gre zgolj za opozorilno zvonenje, da je nekdo prišel. Omogočajo namreč tudi to, da se lahko vi na to zvonenje odzovete.

Sestavljeni so iz dveh naprav. Prva naprava je vratna postaja oziroma škatla, ki je nameščena na vhodna vrata in ima tipko za zvonec. Druga naprava pa je notranja postaja oziroma slušalka, ki je nameščena znotraj hiše, običajno na hodniku pri vratih.

Domofoni

Možnost video ali audio komunikacije

Napravi sta med seboj povezani, bodisi s pomočjo dveh ali štirih žic, bodisi brezžično. Delujeta pa tako, da se med sabo dopolnjujeta oziroma vam omogočata, da preko njiju komunicirate s svojim obiskovalcem. V praksi to pomeni, da pride nekdo do vaše hiše ali stanovanja in s pomočjo tipke za zvonec pozvoni na zunanji vratni postaji. Vi boste ta zvonec v hiši ali stanovanju slišali, šli do slušalke ter jo dvignili in povprašali, kdo je na drugi strani. Na tak način boste točno vedeli, kdo je prišel in kaj želi.

Ampak to še ni vse! Sodobni domofoni namreč omogočajo tudi to, da lahko osebo, ki je na drugi strani vaših vrat, tudi vidite. To je seveda odvisno od tega, kakšen domofon imate, ali video ali audio domofon. V nadaljevanju vam predstavljamo različne vrste domofonov, ki jih imajo v spletni trgovini Comfort-el.com.

Domofoni Bticino

Prvi v vrsti njihovih kakovostnih domofonov so domofoni Bticino. Gre za domofone italijanskega dizajna, ki so primerni predvsem za več stanovanjske objekte in bloke. Na voljo so v različnih dimenzijah in cenovnih razponih, tako da so primerni praktično za vse več stanovanjske objekte. Postavi pa se jih lahko navpično ali vodoravno. Njihova prednost je tudi ta, da so izredno kakovostno, med sabo pa se lahko povežejo oziroma nadgradijo.

Med te domofone spada Bticino Sfera Robur. Gre za digitalni video domofon, narejen z najsodobnejšo tehnologijo LED osvetljevanja. S pomočjo kamere vam omogoča nadzor in večjo varnost vašega doma oziroma stanovanjskega objekta. Je iz robustnega jeklenega ohišja in zaščiten pred zunanjimi vplivi. Ker je robustnega videza, je primeren tudi za spomeniško zaščitene stavbe.

Poleg zgoraj omenjenega je na voljo še domofon Bticino Nova Sfera. Ta je prav tako sodoben in primeren za večstanovanjske objekte. Odlikuje pa ga predvsem izstopajoč dizajn, kar pomeni, da je izredno primeren za sodobne objekte. Zraven tega je tudi izredno funkcionalen, ima namreč kar 12 različnih elektronskih modulov. Gre za enega izmed najbolj modernih domofonov, ki je primeren za vse vrste domov.

Domofoni

Domofoni Legrand

Tukaj so potem še domofoni Legrand, ki so izredno primerni predvsem za tiste, ki si želijo bolj enostavnih, a vendarle sodobnih rešitev. Ti domofoni so najbolj enostavni za vgradnjo. Notranja postaja namreč potrebuje zgolj običajno hišno vtičnico in domofon že deluje. Zunanje postaje pa so prav tako enostavne za vgradnjo in vodoodporne.

Tovrstni domofoni vsebujejo infrardečo kamero s širokim kotom, kar vam omogoča natančen pregled nad zunanjim dogajanjem. Primerni so za vse vrste stanovanjskih objektov, med sabo pa jih lahko tudi povežete in ustvarite pravi domofonski sistem. Vse to pa dobite po zelo ugodni ceni, saj veljajo domofoni Legrand za cenovno bolj ugodne.

Kateri domofon izbrati?

To je odvisno predvsem od tega, kakšne so vaše želje in potrebe. Si želite zgolj audio domofon ali želite vaše obiskovalce tudi videti? Razmislite tudi o tem, kje stanujete, na primer v bolj varni soseski ali v mestu, polnem neznanih ljudi? Da bo izbira lažja, pa se lahko posvetujete tudi s strokovnjaki v podjetju Comfort-el, ti vam bodo znali najbolje svetovati, kateri domofon izbrati.