Zakaj je cena zlata tako zrasla?

Cena zlata je sčasoma vedno višja, čeprav zna včasih pasti, kar pa je normalno, saj je odvisna od velikih vlagateljev in njihovih povpraševanj ter ponudbe na trgu. Zato se ni treba bati, če cena zlata pade, kajti zlato je dolgoročno gledano že 5000 let najvarnejša naložba na svetu, ki ne izgublja vrednosti, kar si lahko pogledate na tej povezavi https://www.cena-zlata.si/. Zlato je hranilec vrednosti, ki zavaruje vaše premoženje pred inflacijo, propadom, izgubo vrednosti in tudi pred davki ter državo. Zato imajo države, banke, institucije, bogataši in posamezniki vložena sredstva v zlato., ki se ga da zelo hitro prodati na trgu, saj je izjemno likvidno.

 

Cena zlata je v tem letu dosegla vrhunec skoraj 55 tisočakov na učno zlata, kar je največ v zgodovini do zdaj in tisti, ki so ga prodali na tem vrhu, so zaslužili, če so ga kupili nekaj let prej, če pa dvajset let prej, pa so zaslužili ogromno. Tisti, ki so ga kupili na vrhuncu z namenom, da zaslužijo na kratek rok, so denar izgubili, ker je cena zlata po tem padla, saj so tisti, ki so ga kupili z namenom prodati po visoki ceni tudi prodali in nenadoma ga je bilo več na trgu, zaradi česar cena seveda pade, če je povpraševanje manjše.

Zato ni smiselno preveč gledati na to, kakšna je cena zlata, če želimo vlagati dolgoročno ampak vlagamo periodično konstantno na primer 4 krat na leto, potem bomo gotovi, da ne bomo preveč zgrešili na ceni, čez 5, 10 ali 20 let pa bo zlato tako ali tako kar se cene tiče bistveno višje, kot je bil letos junija. Naložbeno zlato se vedno splača kupiti, če imate višek denarja in bi ga radi zavarovali pred inflacijo ter izgubo vrednosti v prihodnosti. Zlato bo vedno imelo vrednost, dokler bo naš planet obstajal in bodo ljudje cenili to edino plemenito kovino, ki ne izgublja vrednosti.