Ambrozija

Bliža se konec poletju in kmalu bo tu zopet pomlad. Pomlad je vsekakor znana po vseh alergijah in pomladni zaspanosti, a kaj je huje od spomladanskih alergij? Vsekakor je to ambrozija. Več si lahko preberete na nadlani.si/zanimivosti/ambrozija/. Vse več se govori o ambroziji in kako nevarna je in kaj vse slabega nam lahko povzroči.

Ambrozija

Dobro je, da se kdaj glede tega dobro pozanimamo, saj se zares nihče noče soočiti z njo. Dejstvo, da je ambrozija zelo nevarna, zelo drži. A zakaj? Ambrozija je k nam prišla iz Severne Amerike in izhaja iz rodu cvetnic in pa družine nebinovk. V Evropo je prišla skozi veliko lužo, v času Jugoslavije pa naj bi se že kar precej razširila. Ambrozijo najdemo na zapuščenih gradbiščih in na robovih cest, seveda pa ni dobro da se ta rastlina razširi. Kako pa se širi? Njena semena se sicer širijo s semeni krmnih rastlin, v današnjem času pa se tudi širijo prek avtomobilskih gum, premeščanjem prsti in pa preko kmetijske mehanizacije. Vsem pa je že znano da se ambrozija pri nas hitro širi, saj uspeva v puščavah in v rastiščih kjer je veliko sonca.

Kako pa prepoznamo to rastlino?
Ambrozija je enoletnica. To pa pomeni, da jeseni njeno steblo odmre, a je pa res da zimo preživi v obliki semen. Ko raste poleti, raste zelo hitro in pa intenzivno. Ambrozija se širi zelo hitro saj proizvaja veliko zrn, ki se s pomočjo vetra širijo po več sto kilometrov daleč.
Kaj ko pa ambrozija zacveti? Prepoznamo jo lahko po zelenih in dvakrat deljenih listih, ti pa so razdeljeni na krpe in so zeleni, na spodnji strani pa so malo bolj svetlejši.

Ambrozija je grozno trdoživa in odstraniti jo je najboljše pred cvetenjem ali pa reden njeni plodovi dozorijo, če pa je že večja pa moramo uporabiti mehanske pripomočke.