Ali so lahko mrzle noge znak hujše bolezni?

Moja babica je vedno govorila, da ne smem imeti nikoli mrzlih nog. V ta namen mi je tudi pletla tople volnene nogavice. Nikoli nisem razumela zakaj, dokler mi ni soseda povedala svoje zgodbe o tem, kako je imela ves čas mrzle noge, ker pa temu ni posvečala pretirane pozornosti, ni šla k zdravniku. Dokler se niso začeli kazati tudi drugi simptomi, ni ugotovila da so tudi mrzle noge nevaren simptom za njeno novoodkrito bolezen.

 

 

mrzle-noge

 

Hipotiroza

Mrzle noge so eden izmed simptomov pri hipotirozi, ali po domače povedano, ko ti ščitnica ne deluje, tako kot bi morala, oziroma je delovanje ščitnice zmanjšano. Če je zmanjšano delovanje ščitnice, je zmanjšano tudi izločanje hormonov, kar privede do upočasnjenega metabolizma. Veliko ljudi simptome hipotiroze zamenja za stres ali vpliv staranja.

Slabokrvnost

Čeprav je najpogostejši sindrom pri slabokrvnosti utrujenost, pa se pojavijo tudi drugi simptomi, kot naprimer hudi glavoboli, mrzle noge, vrtoglavica in zadihanost. Pri anemiji, kakor imenujemo slabokrvnost, je potrebno jemanje prehranskih dopolnil z dodatkom železa, za lažjo absorpcijo tega minerala pa je potrebno jemati vitamin C.

Diabetes

Ljudje z visoko povišanim sladkorjem v krvi so diabetiki. Resna posledica, oziroma zaplet te bolezni je živčna nevropatija, katere znak so tudi mrzle noge. Poleg tega so simptomi diabetične nevropatije tudi otrplost okončin, občutek pekoče bolečine v nogah in rokah in mravlinčenje.

Ateroskleroza

Je posledica kopičenja maščob in holesterola v stenah krvnih žil. Pri tem žile tako otrdijo, da se zamašijo. Simptomi, ki se kažejo pri tej bolezni so največkrat mrzle okončine, bolečina in krči.

Raynaudova bolezen

Manj znana bolezen, pri kateri gre za zožanje drobnih arterij, kar poslabša prekrvavitev določenih delov telesa. Poleg tega, da pri tej bolezni opazite, da imate ves čas mrzle noge, se lahko pojavi tudi obarvanost določenih delov telesa. Najprej postanejo prsti bele barve, potem pa modrikaste. Ko se segrejejo posatnejo rdeči.